loader

EVDE EĞİTİM GÜVENLİ İNTERNET

EVDE EĞİTİM GÜVENLİ İNTERNET

Ülke çapında alınan sağlık tedbirleri sebebiyle, tüm öğrencilerin zorunlu olarak uzaktan eğitim almakta olduğu şu günlerde, bu eğitim alanının ev olması sebebiyle takip, kontrol ve geri bildirim yönetimi ailelerin denetiminde olmalıdır.

İçinde bulunduğumuz sosyal çevrede oluşan virüs endişesi yetişkinler kadar çocuklar için de ciddi bir kaygıya sebep oluyor. Diğer yandan, okul ortamından ve arkadaşlarından uzakta kalan, sosyal etkinliklerini ve hobilerini erteleyen çocukların tahammül eşiklerindeki düşüşü de göz önüne alarak, hem kaygılarını yönetmek hem de uzaktan eğitim ile öğrenime devamını sağlamak ebeveynlerin  yeni ve en önemli sorumluluğu haline gelmiş bulunuyor.

Uzaktan Eğitim Programlarından maksimum verim alabilmeniz, çocuklarınıza yaklaşımınızla direkt olarak ilişkilidir. Bunun için belli koşulları sağlayarak çocuğunuzun eğitim kalitesini yükseltebiirsiniz.

Öncelikle öğrencilerin günlük rutinlerini değiştirmeden, panik ve kaos oluşumuna izin vermeden süreci tamamlayabilirsiniz. Bunun için yapılması gereken ilk şey. Çocuğunuzun kendi fikirlerini ve duygularını rahatça ifade edebilecei bir ortamda olduğunu ona hissettirmenizdir. Gündemi takip eden, kendilerine özgü iletişim ve bilgi ağı bulunan gençler, ailelerine oranla arkadaşlarına gvenmeye daha meyillidirler. Bu nedenle çocuğunuza bir birey olduğunu karşılıklı konuşmalarda hissettirmelisiniz. Kendi ifade edebileceği bir atmosfer oluşturmalı ve süreç içinde alabileceği sorumlulukları kendisiyle paylaşmalısınız.

Sosyal paylaşım ağları ve internet ortamı aktivetelerinin genç öğrenciler arasındaki yaygınlığı, belli bir yaşın altındaki öğrencilerde online oyun tutkusu, belli bir yaşın üstündeki öğrencilerde ise sosyalleşme ve iletişimde kalma tutkusu olarak kendini göstermeye devam ediyor. Öğrencilerin ev ortamında eğitimlerini erteleme, dikkat dağınıklığı ve sık sık ara verme isteğinin ortaya çıkmasının öncelikli sebebinin; bu çeşit kontrolsüz internet kullanımı olduğunu gözlemliyoruz. Buna ek, yetersiz uyku ve dengesiz beslenme alışkanlığı öğrencinin eğitim kalitesinin düşmesine sebep oluyor. Uzaktan eğitim gözetmeni rolündeki tüm ebeveynlerin despotluktan kaçınarak , günlük bir plan dahilinde çocuklarının ilgi alanı dengesini kurması büyük önem taşıyor.

Sınav notları ortalamanın üzerinde olan öğrenciler üzerine yapılan bir araştırmaya göre, bu öğrencilerin ders çalışma programlarını hazırlarken, ortalama notlar alan öğrencilerden farklı yaptıkları tek şey ; Programlarına, kendilerini motive eden etkinliklerle başlıyor olmalarıdır.  Yani önceliği Matematik, Fen ,Türkçe gibi derslere vermek şart değildir diyebiliriz. Bunun yerine, her gün, günlük çalışma programına, öğrenciyi motive eden farklı bir etkinlik ile başlamak ve algı açıldıkça ders ve konu derinliğini artırmak, eğitim kalitesini yükseltmek için çok daha verimli olacaktır.

Uzaktan eğitim süresince öğrenciye verilen dijital platformdaki sürecin sağlıklı ilerlemesini, takip , kontrol ve geri bildirim yönetiminin sorumluluğunu alan ebeveynler için aşağıdaki maddeleri dikkate almak, yükü hafifletici olacaktır;

  • Öğrenci videoları nasıl izleyeceğini biliyor mu ? Örneğin dersi sonuna kadar kesintisiz izlemek yerine, 5 dk. sonra ya da gerekli zamanda durup, konuyla ilgili öğrendiklerine yönelik notlar alabilir.
  • İzlediği videonun konusunu biliyor mu ?  Sonrasında gerekli tekrar ve ya ödevlerini yapıyor mu ? Videoları gerçekten izlediğini yanında durmadan da takip edebilir misiniz?  Önerim ; Sağlıklı iletişim ve öğrencinin öğretmeni ile birlikte bu süreci yönetmek için desteklerini talep etmenizdir.
  • Videoları izlediği çalışma alanları ve zaman periodu belli olmalıdır. Bu periodda telefon kullanımı sınırlandırılmalı, okulda uygulanan düzenin evdeki eğitimde de devam etmesi sağlanmalıdır.
  • SINAV GRUBU öğrencilerin günlük soru çözme sayıları, ilgili ders bazında takip edilmeli, düzenli deneme çözebilmeleri için öğretmenlerinden destek alınmalı ve evde deneme saatleri uygulaması gerçekleştirilmelidir.Ev üyelerinin bu planlamaya destek olması (sessizlik gibi) ve birlikte gerçekleştirilecek aktivitelerde bu planlamaları gözönünde tutarak ciddiyet göstermesi önemlidir.
  • Derslerin takibi, ödevlerin yapılması, ek çalışmalarla birlikte, öğrencilerin günde 7 – 8 saat çalışmaları yeterli olacaktır.
  • Bu sürece aile bağlarını güçlendirmek, karşılıklı olarak empati yetisini geliştirmek kapsamında bakılmalı ve ev ortamında birlikte ilgi çekici etkinlikler planlanmalıdır.

GÜVENLİ İNTERNET KULLANIMI VE UYGUNSUZ İÇERİKLERİ ENGELLEMEK İÇİN;

  • İnternetde ‘’Family Zone’’ filtreler kullanabilirsiniz
  • Google’da güvenli arama seçeneğini açabilirsiniz (Sistem otomatik engeller.)
  • Youtube kullanırken güvenlik modunu açabilirsiniz.
  • Çocuklar için olan internet tarayıcılarını kullanabilirsiniz (Zootler, Kidoz gibi)
  • İnternetde dolaşım için salon, mutfak gibi ortak kullanım alanları belirleyebilirsiniz. Buraların dışındaki alanlarda kullanım olmamasına dikkat etmelisiniz.

Ebeveyn gözetimi her koşulda şarttır, bu yöntemlerin hiç biri yüzde yüz koruyucu olmayacaktır.

Nur Taş ( Genel Koordinatör)

Call Now Button